Monumentale toren van Oude Kerk wordt komende tijd gerestaureerd

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – De Oude Kerk van de Hervormde Gemeente aan de Peulenstraat, een Rijksmonument, staat deels al in de steiger. De komende dagen wordt de steiger verder opgebouwd om de toren uit 1821 te restaureren.

Een deel van de steigers is al aangebracht. Na de grote onderhoudsbeurt aan de noordkant van de Oude Kerk in 2020 en aan de zuidkant in 2021 is het nu tijd om de monumentale toren aan te pakken. (Foto Peter Donk / HG24)

Een belangrijk deel van de toren is gevoegd en gemetseld. De voegen worden uitgehakt, gevels gereinigd en een nieuwe snijvoeg aangebracht. Daarnaast is er ook houtrot vastgesteld. Dat wordt hersteld en er wordt geschilderd. Ook lood en zink wordt hersteld. Net als de luikmotoren, die elektrische worden aangedreven, Die worden vervangen. Er komen verder nieuwe hamers op de klokken en één en ander wordt verguld. De cijfertekens op de wijzerplaten worden voorzien van 23,75 karaats dubbel verguld torengoud. 

Tekst gaat verder onder foto.

De toren heeft een neoclassicistische stijl. Het is de tweede, misschien al derde toren van de kerk. Het is niet bekend waarom ooit de eerste toren na bijna vijftig jaar werd vervangen. (Foto Peter Donk / HG24)

De financiering van het project bestaat uit 40% eigen middelen en 40% door extra subsidies. De kerkelijke gemeenteleden worden via acties betrokken. Er kunnen ook onderdelen worden gesponsord. Verder wordt het bedrijfsleven voor ondersteuning aangeschreven. De restauratie stond aanvankelijk gepland voor 2022, maar is toen uitgesteld.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld