Museum De Koperen Knop zoekt voetstoven voor expositie Stoof en doet oproep

HARDINXVELD-GIESSENDAM – In Museum De Koperen Knop aan Binnendams 6 begint begin december 2023 de expositie Stoof. Daarin worden drie in de streek bekende benamingen van stoven uitgebeeld in hun verschillende vormen en soorten. Dat is naast de stoofpot (eten) en de knotstoof (onderkant van de knotwilg) ook de voetstoof.

Voetstoofjes in allerlei maten. Ook deze worden uitgeleend. Veel ouderen kennen de stoof nog van vroeger. Van thuis of in de kerk. (Foto Peter Donk / HG24)

In de tijd dat er nog geen centrale verwarming was kon het over de vloer erg koud zijn en dan was de voetstoof een uitkomst. Ook in een rijtuig werden ze gebruikt, maar dan als reisstoof. Onderin de voetstoof werd een vuurtestje geplaatst, met daarin gloeiende kolen en zo kon je genieten van de heerlijk uitstralende warmte.

Oproep
Voor de expositie is De Koperen Knop is op zoek naar voetstoven. Liefst veel en ook zo veel mogelijk verschillende. Deze worden gebruikt om ze in een compositie op te nemen. Als u er een of meer aan het museum wilt uitlenen (of schenken)? Na aanmelding neemt het museum contact met je op. Je kunt bellen met tel. 0184-611366 of mailen naar: koperenknop@koperenknop.nl 

1 gedachte over “Museum De Koperen Knop zoekt voetstoven voor expositie Stoof en doet oproep”

  1. Hallo
    Wij hebben een voestoof die door mijn opa en oma werd gebruikt in de kerk
    Zijn initialen staan erin .
    We willen de stoof uitlenen …..goed voor zorgen he 😉

Plaats een reactie

*=Verplicht veld