Nieuwe Kerk geeft inkijkje tijden Open Kerkendag

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Wie nog nooit de Nieuwe Kerk aan Nieuweweg 57 van binnen heeft gezien, kreeg maandagmiddag 29 mei 2023, Tweede Pinksterdag, daarvoor de gelegenheid. 

Bezoekers werden welkom geheten de door de kerkelijke gemeenteleden Petra van Haarlem en Erika de Jong (rechts). Je kon vragen stellen en eventueel foto’s maken. (Foto Peter Donk / HG24)

De Nieuwe Kerk werd donderdag 22 december 1955 in gebruik genomen. Het kerkgebouw is ontworpen door ing. A. Penning en biedt plaats aan 440 mensen. De belangstelling bij de opening was niet groot. Het verhaal gaat dat veel kerkelijke gemeenteleden thuisbleven in de veronderstelling dat het overvol zou zijn. President-kerkvoogd H. van Bennekum droeg het gebouw over aan de kerkenraad. Daarna legde de oudste ouderling, B. de Rooij, de statenbijbel op de kansel en sloeg deze open.

Tekst gaat verder onder foto.

Groei
De kerkelijk gemeente, die behoort tot de PKN, verheugt zich nog altijd op een groeiend aantal kerkelijke gemeenteleden. In de afgelopen vijf jaar nam dat aantal met zo’n honderd toe. Petra van Haarlem en Erika de Jong vertelden namens de kerk bezoekers over de kerk en kerkgang. “De groei komt doordat mensen zich in Hardinxveld-Giessendam kunnen vestigen, dat er nieuwe woningen zijn gebouwd en daar nieuwe stellen zijn komen wonen. Ze hebben gekozen voor onze kerk”, vertelt Van Haarlem. Waar je juist over afnemend kerkbezoek hoort in het land ligt dat bij de Nieuwe Kerk anders. De Jong: “Er is nog altijd groei. En ook het kerkbezoek is stabiel. Op zondagmorgen is het kerkgebouw voor driekwart gevuld en in de avond tot gemiddeld de helft.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld