Plan voor inrichten monitoringsgroep na motie ‘Samen verder’

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Het College van B & W gaat de gemeenteraad voorstellen om een monitoringsgroep in te stellen voor de uitvoering van de eerder unaniem aangenomen motie ‘Samen verder’. In deze groep moeten dan zitting nemen een lid van de oppositie, een lid van de coalitie en verder de voorzitter van de Ondernemingsraad en de portefeuillehouder P&O. Ondersteuning en advisering zou moeten komen van de burgemeester, de griffier en de gemeentesecretaris. 

Dit is de motie Samen verder, die de gemeenteraad eind februari 2024 aannam. Aanleiding was een kritisch onderzoeksrapport, geheten ‘Van verdeeld naar gedeeld leiderschap’ van onderzoekers Deloitte/DeReeder.  (Archieffoto Peter Donk / HG24)

De begin februari 2024 aangetreden gemeentesecretaris Sonja van der Stel heeft het voorgestelde besluit opgesteld. Daarin staat ook dat het college het voorliggende plan van aanpak voor de uitvoering van de motie ‘Samen Verder’ te onderschrijven als basis voor het uitvoeren van de adviezen Deloitte/DeReeder en ‘vanuit ieder domein (gemeenteraad, college en organisatie) de verantwoordelijkheid te nemen en eigenaarschap te tonen voor de uitvoering van de adviezen / plan van aanpak in dat domein’.

Tekst gaat verder onder foto.

Het College van B & W van de gemeente Hardinxveld-Giessendam beloofde eind februari 2024 de verschillende mogelijkheden verder te onderzoeken naar aanleiding van de toen aangenomen motie. (Archieffoto Peter Donk / HG24)

Uitvoering
In de motie ‘Samen verder’ staat onder meer een plan van aanpak op te stellen waarmee raad, college en ambtelijke organisatie vorm en inhoud geven aan de aanbeveling. Daarin te beschrijven hoe de gemeenteraad (als opdrachtgever van het onderzoek – red.) vanuit zijn kaderstellende en controlerende rol de voortgang kan monitoren; in dit plan van aanpak een voorstel te doen voor prioritering van de aanbevelingen; daarin in elk geval de bestuurlijke oriëntatie op de toekomst in een te plannen heidag voor het zomerreces van 2024 op te nemen; dit plan van aanpak voor eind mei 2024 aan de gemeenteraad aan te bieden. Dat gaat nu gebeuren.

Adviezen
De rode draad in het onderzoeksrapport zijn de woorden ‘samen’ en ‘samenwerking’. “In het voorliggende plan van aanpak wordt desondanks toch een onderscheid gemaakt in de uitvoering van adviezen door college, gemeenteraad en, onder leiding van het college, de organisatie. Die splitsing maakt de uitvoering van sommige adviezen overzichtelijker bijvoorbeeld als het gaat om eigenaarschap en prioritering van de adviezen. Er moet echter wel het besef blijven dat de uitvoering van de adviezen nauw met elkaar samenhangen en in die zin niet los van elkaar gezien kunnen worden”, staat in het voorgestelde besluit.

In de kern
Dat is ook terug te zien in de thema’s waaraan gewerkt moet worden en die de onderzoekers
opsommen in het rapport: ontwikkelen van een toekomstvisie, ontwikkelen van gedeeld leiderschap, ontwikkelen van collectiviteit van bestuur, versterken van de coördinatie en samenwerking, focus houden op de integraliteit en op de gemaakte afspraken in het coalitieakkoord, uitbreiden en versterken van de communicatie, werken aan cultuurverandering en stimuleren van tegenspraak (dualisme), ook in de gemeenteraad. Alle uitgebrachte adviezen vallen onder een of meerdere thema’s. In de kern gaat het om samen te werken aan collectiviteit, cultuur, coördinatie, consistentie en communicatie.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld