Playmobil tentoonstelling laat veel details en taferelen zien

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Wie heeft er niet mee gespeeld of ermee in zijn handen gestaan voor een cadeautje? Misschien wel verzamelaar geworden. Jawel, verzamelaars van Playmobil bestaan. Een aantal van hen woont in het dorp en exposeert onder met motto ‘Playmobil Verzameld’ in het plaatselijk museum De Koperen Knop aan Binnendams 6.

Zaterdagmorgen 4 juni 2022 mocht Playmobilfan-gezin Saskia en Edwin Appeldoorn uit Hardinxveld-Giessendam samen met hun dochter Lauren de expositie openen door een grote pop voor de ingang te verplaatsen. Zij bouwden mee de expositie op, waarvoor ze ook het initiatief namen en het idee neerlegden bij de expositiecommissie, na een eerdere succesvolle tentoonstelling in 2016. (Foto Peter Donk / HG24)

Cijfers
De poppetjes en alles wat daar bij is komen kijken, ontstonden in 1974 uit een idee van Hans Beck. Ze werden gemaakt uit plasticgranulaat in Duitsland, later ook in landen als Malta en Tsjechië. Even wat cijfers. Zo’n 400 spuitgietmachines maken de figuren en alle accessoires in totaal 198 kleuren. In de fabriek worden 3,2 poppetjes per seconde gemaakt. Nu al zo’n drie miljard. Op maat, want ze passen in een kinderhand. Het waren in de beginjaren vooral mannetjes in de vorm van ridder, bouwvakker of cowboy. In 1978 verschenen ze ook met een andere huidskleur en in 1981 kwamen er ook kinderen in productie. 

Tekst gaat verder onder foto.

Playmobil is er voor vermaak en plezier. Wie op de expositie rondkijkt, kan uren besteden aan elk detail. Er is zoveel te zien op een kleine oppervlakte. Steeds wisselende taferelen. (Foto Peter Donk / HG24)

Verzamelaar
Edwin Appeldoorn kan enthousiast vertellen over de expositie en het jarenlang verzamelen van Playmobil. “Dat je hoort dat er weer wat nieuws uit gaat komen. Dat is dan gelekt”, zegt Appeldoorn en ondertussen wijst hij naar de vitrines op de expositie. Hij verzamelt al tien jaar Playmobil en daar zitten dan unieke stukken bij, die kostbaar zijn. Hij spreekt van een hechte club verzamelaars en bouwers. Appeldoorn: “Ik verzamel veel, maar niet alles is aan de collectie toe te voegen. Neem nu de gouden Playmobil poppetjes. Dat is een gelimiteerd aantal.” Trots is hij op een zelf, uit twee delen, vervaardigde boot. Of de Starbucks-collectie uit Zuid-Korea.” Vijf families stelden de expositie in een week tijd samen, waar veel, heel veel te zien is. Neem En thuis? “Daar is een deel speelgoed en een deel behoort tot de collectie, die veilig is opgeborgen.”

Tekst gaat verder onder tweet.

Ruil- en koop- annex verkoopdag
Leerlingen uit de groepen 5 en 6 van zestien basisscholen uit de regio werkten met Playmobil-pakketjes ter voorbereiding op de expositie. Deze is ingericht door een groep verzamelaars van deze bekende speelgoedlijn, die u het meest bijzondere uit hun verzameling zullen tonen met verschillende thema’s en ontwikkellijnen. Aan de tentoonstelling is ook een detectivespel verbonden, er is een speurtocht op papier en zaterdag 6 augustus 2022 wordt een ruil- en koop- annex verkoopdag gehouden. Daarvoor is er ook een kleurplatenwedstrijd. De expositie duurt t/m vrijdag 9 september 2022 en is uitermate geschikt voor kinderen, maar ook zijn er veel volwassenen die herinneringen hebben aan het spelen met Playmobil. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld