SGP betreurt vertrek Van den Berg; Van den Bosch vanaf nu fractievoorzitter

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Raadslid Erik van den Bosch is de opvolger van Arie van den Berg. Vanaf heden is hij de nieuwe fractievoorzitter. Woensdagmorgen 6 september 2023 werd bekend dat Van den Berg overstapt naar de lokale politieke partij T@B, zijn lidmaatschap van de SGP heeft opgezegd en zijn zetel meeneemt. Van den Berg blijft dus lid van de gemeenteraad. De SGP betreurt zijn besluit en handelwijze. 

Erik van den Bosch leidt vanaf heden de fractie van de SGP in de gemeenteraad. (Foto gemeente Hardinxveld-Giessendam)

“Helaas moeten wij meedelen dat raadslid Arie van den Berg heeft besloten om zijn SGP lidmaatschap op te zeggen en zich aan te sluiten bij de T@B. Van den Berg heeft besloten om deel uit te blijven maken van de gemeenteraad. Dit houdt in dat de zetel overgaat naar de T@B. Dit betreuren we zeer. Als SGP gaan wij onder biddend opzien met vertrouwen verder”, reageert woensdagmiddag de SGP. 

Verklaring
Van den Berg geeft een verklaring af voor wat betreft zijn vertrek bij de SGP en zijn overstap naar de T@B. In zijn verklaring richt hij zich tot de leden van de SGP. De redactie heeft besloten om deze verklaring één op één hieronder te plaatsen. 

Beste leden van de SGP,

Met deze brief wil ik u graag informeren over mijn beslissing om over te stappen naar een andere politieke partij. Na zorgvuldig overleg en nadenken heb ik geconstateerd dat mijn idealen en visie beter aansluiten bij de standpunten en missie van T@B.

Ik wil benadrukken dat deze beslissing niet lichtvaardig is genomen. Als lid van SGP heb ik altijd met volle overtuiging en enthousiasme bijgedragen aan de ontwikkeling van onze partij en de verwezenlijking van onze doelen. Ik heb veel geleerd en waardevolle ervaringen opgedaan binnen deze partij, en daarvoor wil ik iedereen hartelijk bedanken.

Maar na een grondige evaluatie van mijn politieke standpunten, ben ik tot de conclusie gekomen dat er verschillen van inzicht bestaan tussen mij en de SGP over belangrijke kwesties waarin ik sterk geloof. Ik geloof dat de andere partij T@B waar ik nu lid van ben geworden, beter aansluit bij mijn idealen en mijn streven om de samenleving positief te beïnvloeden.

Ik wil benadrukken dat mijn beslissing om over te stappen naar de T@B geen afbreuk doet aan mijn respect en waardering voor de inzet en betrokkenheid van de leden en medewerkers van de SGP. Ik heb diep respect voor uw werk en ik hoop dat u begrip kunt opbrengen voor mijn keuze.

Ik wil graag blijven bijdragen aan het politieke landschap en zal mijn nieuwe partij met dezelfde passie en toewijding dienen als ik bij SGP heb gedaan. Ik hoop dat we, ondanks onze verschillen, in de toekomst constructieve samenwerkingen kunnen hebben en gezamenlijke doelen kunnen nastreven.

Bij deze wil ik ook mijn dank uitspreken aan de Bestuur en fractie van de T@B voor het warme welkom dat ik heb ontvangen. Ik kijk ernaar uit om samen te werken en onze gezamenlijke doelen te verwezenlijken.

Ten slotte wil ik nogmaals benadrukken dat mijn beslissing om over te stappen naar de T@B gebaseerd is op mijn persoonlijke overtuigingen, idealen en visie. Ik hoop op uw begrip en respect voor mijn keuze.

Met vriendelijke groet,
Arie van den Berg

8 gedachten over “SGP betreurt vertrek Van den Berg; Van den Bosch vanaf nu fractievoorzitter”

 1. De column Opmerkelijk van Walter Leendertse d.d. 13 september, daar kan ik me geheel in vinden!!

 2. Brief met veel“Ik” vind-wil-hoop-denk-heb en geloof…..jazeker,
  maar de SGP jas is wel aan de’wilg’gehangen en verruild voor een dun vestje en
  bewijst de kiezers geen goede dienst,kiezersbedrog!!

 3. Inmiddels heb ik in het AD gelezen dat ook T@B is overvallen door de actie van Arie van den Berg en trek ik mij opmerking over de T@B in. Het kijkt erop dat de T@B geen enkele blaam treft in deze. Waarvan akte!

 4. Zo bezopen dat dit kan! Mensen stemmen SGP en niet een onbenullige man zoals vd Berg. Hoe is het dan mogelijk dat hij met zetel op kan stappen naar een andere club?
  De man heeft zich zelf zo hoog staan dat hij vind dat het echt zijn zetel is.. bizar!!!

  Maar feit is wel, als inwoner van H’veld heeft hij zich nu wel zeer populair gemaakt onder een groot deel van de inwoners. Leuk boodschappen doen enzo, als ik hem was zou ik dat de eerste jaren in Gorinchem gaan doen.

 5. Reactie los van Emotie en of zelfbeklag
  Kiesraad 2023
  Ja een lid kan zich afsplitsen aansluiten bij een andere fractie of als zelfstandige fractie verder gaan
  Een lid wordt Namenlijk op Persoonlijke titel gekozen en behoudt bij afsplitsing zijn zetel
  Ook als een lid geroyeerd of geschorst wordt door de politieke partij kan hij zijn zetel behouden
  De Kieswet biedt de Politieke partij dan ook geen mogenlijkheid om een lid te dwingen zijn zetel op te geven
  Diverse pogingen om de Kieswet te veranderen en aan te passen kregen tot nu toe geen steun in de Tweede Kamer ook niet van de Landelijke SGP Reden in voering van een kiesdrempel van minimaal 3% tot de wens van grote partijen van 5 % zou immers tot gevolg hebben van het niet meer toelaten van Politieke Partijen met 2 of 3 of 4 of 5 zetels minimaal.
  Vul zelf maar in of dan de Stem op Kleine partijen nog wel zin heeft

 6. Ik kan me voorstellen dat je politieke opvattingen veranderen, maar zeg dan je partijlidmaatschap op en geef je raadszetel terug. Er bestaat ook nog zoiets als ethiek! Dat geldt ook voor de T@B, ze hadden Arie niet als raadslid moeten accepteren. ‘Eerst lid worden, dan kun je wellicht later op de kieslijst komen’. Maar blijkbaar is een extra zetel en politieke macht belangrijker dan de ethiek. Het is triest en het zorgt niet voor meer vertrouwen in de (gemeente)politiek.

 7. Het is goed te lezen dat dhr. v.d.Berg aangeeft constructief te willen blijven samenwerken met de SGP, maar veel van de kiezers zullen hun stem aan de SGP niet hebben gegeven om deze naar de TAB te laten gaan. Jammer dat de lijn van de landelijke politiek zich nu ook vertaalt in de plaatselijke politiek waar de woorden ‘IK vind’ zorgen voor veel verdeeldheid. Ben het met dhr. Trapman eens dat het dhr. v.d. Berg had gesierd als hij zijn zetel had terug gegeven aan de SGP-fractie. Dit had veel van de SGP-kiezers een constructiever gevoel gegeven. Maar misschien dat dhr. v.d.Berg nog tot een heroverweging kan komen, denkend aan degene die zichzelf vernederde tot redding van velen.

 8. “Maar na een grondige evaluatie van mijn politieke standpunten, ben ik tot de conclusie gekomen dat er verschillen van inzicht bestaan tussen mij en de SGP over belangrijke kwesties waarin ik sterk geloof.”

  Merkwaardig dat de standpunten vóór de raadsverkiezingen wél aansloten bij de SGP. Op basis van díe standpunten ben je gekozen. Is de SGP nadien gaan ‘dwalen’? Maak dat dan gewoon concreet. Zo niet, wees sportief en maak plaats voor een andere SGP-er.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld