Streekvervoer Qbuzz staakt deze week twee dagen

HARDINXVELD-GIESSENDAM / REGIO – Personeel in het streekvervoer legt woensdag 22 februari 2023 en vrijdag 24 februari 2023 het werk neer. Vervoerder Qbuzz adviseert om alternatief vervoer te kiezen of de reis uit te stellen.

Mogelijk rijden er twee dagen geen bussen en treinen  (MerwedeLingeLijn). De FNV eist een loonsverhoging van 16,9 procent voor een cao voor een jaar, het CNV eist 14 procent verspreid over achttien maanden. (Archieffoto Peter Donk / HG24)

Volgens FNV Streekvervoer is de grens bereikt. “De werkdruk is te hoog door de onregelmatige roosters en krappe rittijden. Als er niks verandert, is dat heel slecht voor de toekomst van het openbaar vervoer”, zegt de vakbond. De aankondiging voor de nieuwe stakingsdagen komt twee weken na een landelijke staking in het streekvervoer. De medewerkers willen een nieuwe cao met een beter loon dan nu. 

Tekst gaat verder onder tweet. 

Voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) Fred Kagie liet eerder weten dat dit geld er niet is. Het loonbod van de VWOV bedraagt 8 procent voor een jaar. Als overkoepelende afspraak om werkdruk te verlichten wilde VWOV onder andere een ouderenregeling afspreken vanaf 63 jaar. Dat houdt in dat een werknemer 60% werkt, 80% betaald krijgt en 100% pensioen opbouwt. Kagie: ‘Staken heeft grote impact op reizigers. Ook als veel bussen rijden, maar de jouwe niet sta je enorm te balen. Het beïnvloedt de sfeer in de bedrijven en het imago van de sector. Het kost stakende werknemers geld, het kost de werkgevers geld en het brengt ons niet aan tafel. Dat vakbonden deze koers kiezen, vinden we heel teleurstellend’.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld