Thuiszorgorganisaties in Waardenland zetten in op slimme sloten

DORDRECHT / HARDINXVELD-GIESSENDAM – Bestuurders van thuiszorgorganisaties in de regio Waardenland zetten woensdag 12 juni 2024 in Dordrecht hun handtekening onder een unieke samenwerking. Samen kiezen ze voor een uniform digitaal sleutelsysteem voor thuiswonende cliënten. Dit is gebruiksvriendelijker, veiliger en efficiënter voor zowel de thuiswonende cliënt als de zorgmedewerker.

De tien deelnemende thuiszorgorganisaties zijn De Lange Wei en verder Salios, Huis ter Leede, Internos
Thuiszorg, Lelie Zorggroep, Rivas, Waardeburgh, Zorgspectrum, Aafje en de Blije Borgh. De installatie van de slimme sloten wordt uitgevoerd door Zinnovators en Intercares Nederland. (Foto ArieJan van Termeij / HG24)

De overheid stimuleert dat ouderen en hulpbehoevenden zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Daarom is het belangrijk dat een zorgmedewerker, in het geval een cliënt onverwacht zorg nodig heeft, toegang heeft tot een wooncomplex en de eigen woning van de cliënt. Met het plaatsen van een uniform digitaal sleutelsysteem – een slim slot – is straks geen sleutel meer nodig.

Pilot
Michiel van der Vlies (bestuurder Waardeburgh) en Sandra Harsveldt (directeur VVT Rivas) zijn verheugd dat deze samenwerking nu regionaal in de startblokken staat. Zij liepen voorop met hun succesvolle pilot in Sliedrecht en enthousiasmeerden de andere partijen om deze samenwerking ook regionaal mogelijk te maken. Dat gebeurde vanuit de VVT alliantie Waardenland, waar alle zorgorganisaties die tekenen, lid van zijn. Het organiseren van de thuiszorg wordt op deze manier efficiënter, maar bovenal is deze oplossing voor de cliënt veiliger en toekomstbestendig.

Digitale woningtoegang
Door het plaatsen van een slim slot, krijgen zorgprofessionals via een app op hun mobiele telefoon tijdelijk toegang tot de woning. Deze toegang wordt geregistreerd zodat altijd achteraf kan worden bekeken wie er binnen is geweest. Het slimme slot is uitgebreid getest op sterkte en inbraakgevoeligheid. Het slot is SKG*** gecertificeerd, dit valt onder de hoogste klasse van het Politie Keurmerk Veilig Wonen.

Digitaal slot
Het doel voor 2024 is om de woningen van huidige cliënten en wooncomplexen van alle tien aangesloten thuiszorgorganisaties te voorzien van een slim slot. Voor alle nieuwe cliënten in de toekomst geldt dat zij hier direct van worden voorzien. Het digitale slot is inzetbaar op deuren met een europrofielcilinder en wordt aan de binnenkant van de deur geplaatst. Zo is in de meeste situaties een sleutelkluis niet meer nodig. Aan de buitenkant van de woning is dan niet meer te zien dat er een oplossing is om de woning binnen te komen.

Uniek en noodzakelijk
Het VGZ Zorgkantoor vindt de samenwerking uniek en noodzakelijk. Mark van Driest, Senior Inkoper Langdurige Zorg: “De uitdagingen op de arbeidsmarkt vragen om een andere manier van werken, zowel vanuit het oogpunt van de cliënt als de zorgmedewerkers van verschillende organisaties. De gezamenlijke regionale inzet van slimme sloten is een veilige én gemakkelijke manier om op elk gewenst moment van de dag toegang tot de woning te krijgen en de noodzakelijke zorg te verlenen of te ontvangen. Hierdoor is ook de avond-, nacht- en weekendzorg, veel makkelijker te organiseren.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld