Vriendenschaar heeft ’t niet gemakkelijk tegen GKV; zwakke eerste helft breekt op

HARDINXVELD-GIESSENDAM – In de laatste wedstrijd van dit korfbalseizoen kwam de ongeslagen kampioen GKV uit Gorinchem naar het kunstgrasveld aan de Sluisweg voor de derby tegen Vriendenschaar, dat ook in deze wedstrijd de wisselvalligheid van de gehele competitie demonstreerde. Het spel eindigde in een overwinning voor GKV.

Hier een aanvallende actie van Vriendenschaar-speelster Celine van Meeteren. Door het gebrek aan scoren van de selectie en het te gemakkelijk kansen weggeven kon GKV in de eerste helft een grote voorsprong nemen (ruststand 5-12). Gemotiveerd door de kampioenenparade in de rust en door tactische omzettingen en wissels werd in de tweede helft door Vriendenschaar een inhaalrace ingezet, die echter net niet voldoende was om de nederlaag af te wenden. (Foto Vriendenschaar)

Vriendenschaar begon in deze laatste wedstrijd met in de aanval Bente van Wingerden, Lotte v.d.Lustgraaf, Patrick Noordzij en aanvoerder Christian Brouwer, terwijl het verdedigingsvak bestond uit Lieke Brouwer , Pien van Noordenne, Julian Voorwinden en Peter Visscher.

Onzuiver
De omstandigheden waren prima en het vele publiek zag dat GKV met twee snelle rake schoten in de eerste minuten de toon zette en na de tegentreffer van Peter Visscher de wedstrijd naar hun hand ging zetten. Het schotpercentage van GKV was veel beter dan dat van de wel veel maar onzuiver schietende Hardinxvelders, waardoor na twintig minuten er een stand van 1-7 op het scorebord stond. Door twee benutte vrije ballen kwam het team van de Sluisweg wel wat dichterbij, maar met drie damesscores bracht GKV de voorsprong op 3-10 en leek een zware nederlaag voor de thuisploeg onafwendbaar. In de laatste minuten van de eerste helft schoten Patrick Noordzij en Peter Visscher eindelijk van afstand raak, daarmee gelijke tred houdend met twee rake schoten van GKV.

Nieuwe energie
In de tweede helft wisselde trainer Dennis Plantinga veelvuldig. Hij benutte alle wisselmogelijkheden en begon na de pauze met Ane Timmer en Celine van Meeteren in de ploeg die gemotiveerd uit de kleedkamers kwam. Er kwam na de rust meer dynamiek in de ploeg en geloof in eigen kracht. Hoewel in de eerste minuten GKV nog wel iets verder uitliep naar 6-14, had de rust nieuwe energie gebracht bij de thuisploeg. Door vijf rake schoten en een strafworp binnen tien minuten en geen tegenscores was halverwege de tweede helft de voorsprong van de Gorinchemmers gekrompen naar 12-14 en begonnen de Vriendenschaar-supporters er weer in te geloven. Toen stokte het even, GKV schoot in vijf minuten driemaal raak en ging de laatste tien minuten in met een 12-17 voorsprong.

Blijft in overgangsklasse
Daan Kamsteeg kwam in de ploeg van Vriendenschaar en heerste in de korfzone en in het andere vak kwam Marijn Bakema binnen de lijnen om met Christian Brouwer de korf onder vuur te nemen waar Pien van Noordenne weer prima de afvang verzorgde. Vriendenschaar kwam in het slotoffensief enkele minuten voor tijd door de kort daarvoor in de ploeg gekomen Rick Molenaar op 16-17 en kreeg kansen op de gelijkmaker. In de spannende slotminuten bracht aanvoerder Nick v.d.Weijden echter één minuut voor tijd met een raak schot de eindstand op 16-18 en de overwinning voor GKV. Door het gelijke spel van Merwede tegen Weidevogels is Vriendenschaar op de tweede plaats geëindigd in deze voorjaarscompetitie en komt dus in de nieuwe najaarscompetitie op het veld weer uit in de overgangsklasse.