Veteranen krijgen warm welkom en interessante middag aangeboden

door Peter Donk
HARDINXVED-GIESSENDAM – Tientallen veteranen zijn zaterdagmiddag 17 september 2022 ontvangen in partycentrum ’t Hart aan de Nassaustraat in Boven-Hardinxveld. Zij werden ontvangen door burgemeester Dirk Heijkoop (CDA), die samen met de wethouder Arjan Meerkerk (SGP) en Jan Nederveen (ChristenUnie) hen ontving namens het gemeentebestuur. 

In de zaal stond een bord met daarop de tekst ‘Wall of Honour’. Daarop kon een anjer worden bevestigd en een tekst worden geschreven. Burgemeester Heijkoop deed dat als eerste: “Dank voor uw bijdrage aan onze vrede en veiligheid. Dirk Heijkoop.”  (Foto Peter Donk / HG24)

De aanwezige veteranen kregen na de woorden van de eerste burger van ondernemer Frank Barink van BeoBOM een interessante presentatie over het signaleren en bergen van explosieven uit de oorlog. Zijn bedrijf is gevestigd in het voormalige gemeentehuis (waarin de trouwzaal zo is hersteld dat ook daar kan worden getrouwd – red.) aan de Damstraat. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Oproepen
In Hardinxveld-Giessendam wonen ruim zestig veteranen. Een aantal van hen was aanwezig. “Hun inzet in het belang van vrede, vrijheid en veiligheid verdient aandacht en erkenning”, vindt de gemeente Hardinxveld-Giessendam, die dan ook zaterdag met enkele oproepen kwam. “Ik ben blij dat we eindelijk elkaar weer kunnen ontmoeten. Deze dag organiseren we sinds 2010 en in 2021 kon deze niet doorgaan vanwege corona. Ik vond het jammer u niet te kunnen spreken. Nu is het dus de elfde keer”, sprak Heijkoop, die meteen een aantal oproepen deed aan de aanwezigen. Heijkoop: “Hardinxveld-Giessendam wil een lokaal veteranencomité. Aanmeldingen zijn welkom. Ook zoeken we mensen die voor de erewacht bij dodenherdenking op 4 mei een bijdrage willen leveren.” De burgemeester vertelde ook dat er een anjerplantsoen is aangelegd aan de Sluisweg, nabij het monument. Heijkoop: “Een oproep daartoe heeft ook de gemeente Hardinxveld-Giessendam omarmd. De anjers bloeien een week voor veteranendag eind juni, dus volgend jaar staan ze in bloei.” De gemeente Hardinxveld-Giessendam heeft besloten de jaarlijkse dag voor de veteranen in het najaar te organiseren. 

Tekst gaat verder onder foto.

Oude kaarten
De aanwezigen kregen van Frank Barink van BeoBOM, waarbij Beo staat voor Barink Explosieven Opsporing, een interessante uitleg over het opsporen van explosief oorlogstuig, waaronder bommen en granaten. BeoBom doet het historisch onderzoek. Barink kwam met ouder kaarten, uit onder meer Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht en Gorinchem. Daarop was de situatie te zien van bijvoorbeeld voor de Tweede Wereldoorlog, vervolgens zag je kaarten waarop geschutopstellingen en loopgraven waren te zien, verdedigingspunten en punten waarop explosieven zijn neergekomen en er soms nog liggen. Nog niet alles is opgeruimd. Ook niet in Hardinxveld-Giessendam Dat gebeurt vaak als bouwplannen komen. De bommen liggen soms acht tot negen meter diep onder het maaiveld”, legde Barink uit. Met zijn andere bedrijf Euro Radar wordt de uitvoering gedaan: grondradaronderzoek en explosieven opsporing. Barink vertelde het verhaal van opsporing tot onschadelijk maken door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD, waar hij eerder heeft gewerkt. Al meer dan zeventig jaar werken nog dagelijks 350 mannen en vrouwen aan de opruiming van explosieven uit de oorlog. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Blauwe hap
De bijeenkomst werd afgesloten met een ‘blauwe hap’. Een term, die bij defensie wordt gebruikt. Een voorbeeld. Iedere woensdag eet men bij de Koninklijke Marine een Indische rijsttafel. In jargon heet deze rijsttafel de ‘blauwe hap’. Een ‘blauwe’ was de bijnaam voor iemand van Nederlands-Indische afkomst. De rijsttafel-traditie is door de andere krijgsmachtonderdelen overgenomen. En niet alleen op de woensdag, ook op andere (speciale) dagen serveert men de ‘blauwe hap’.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld