Vrienden van Zjitomir zet zich vijftien jaar in voor Oekraïne

HARDINXVELD-GIESSENDAM / SLIEDRECHT – De van oorsprong Sliedrechtse stichting Vrienden van Zjitomir viert woensdag 10 en donderdag 11 mei 2023 haar 15-jarig bestaan. Anders dan toen is Oekraïne nu een land in oorlog en crisis. Het neemt niet weg dat het werk van Vrienden van Zjitomir onverminderd doorgaat. Hulp is harder nodig dan ooit!

Stichting Vrienden van Zjitomir ondersteunt verschillende projecten die als doel hebben de armoede in de Oekraïense provincie Zjitomir te bestrijden. (Foto stichting Vrienden van Zjitomir)

Woensdag 10 mei 2023 tussen 17.00 – 19.00 uur (inloop 16.30 uur) viert VVZ haar 15-jarig bestaan bij sponsor Merwestreek Bouw en Ontwikkeling / Het Groene Virus aan Rivierdijk 642. Het VVZ-bestuur nodigt donateurs, relaties en belangstellenden van nu en voorheen van harte uit daarbij te aanwezig te zijn. Aanmelden voor deze bijeenkomst, inclusief maaltijd is mogelijk via info@helpen.org tot uiterlijk 8 mei 2023. Donderdag 11 mei 2023 is een tweede bijeenkomst voor ondernemers belegd. Tijdstip en aanmelden zijn daarbij hetzelfde als voor de woensdagbijeenkomst.

Geschiedenis
In 2000 vestigden Jan en Margreet van Beest uit Sliedrecht zich in Zjitomir om zich voor dit doel in te zetten. Margreet zette zich in voor verslaafden en dak- en thuislozen. Dit heeft geleid tot verslavingszorg in Het Anker, Het Baken en hulp aan daklozen via Sjofar. Vrijdag 26 oktober 2007 is de stichting Vrienden van Zjitomir opgericht om deze missie te ondersteunen. Het echtpaar Van Beest is inmiddels al weer enkele jaren terug in Nederland. Het werk in Zjitomir wordt voortgezet door zeer gedreven en betrokken Oekraïense medewerk(st)ers.

Hulpverlening
Het werk van stichting Vrienden van Zjitomir (VVZ) is door de oorlog ineens helemaal anders. In plaats van op verslaafdenzorg, richten zij zich nu op de hulpverlening aan mensen die getroffen zijn door de oorlog. Bij de soepbus (Sjofar) worden warme maaltijden uitgedeeld aan zo’n kleine duizend mensen. Ook wordt voorzien in andere eerste levensbehoeften zoals medische hulpmiddelen. Mensen die niet naar de soepbus kunnen komen, worden thuis opgezocht en geholpen. De nood is hoog, de behoefte aan steun groot.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld