Vriendenschaar bouwt voorsprong uit en wint van RWA

HARDINXVELD-GIESSENDAM –  In de thuiswedstrijd tegen degradatiekandidaat RWA kon zaterdag 18 maart 2023 middenmoter Vriendenschaar pas in de tweede helft afstand nemen van de ploeg uit Rhoon, die met opportunistisch spel van de korfbalploeg van de Sluisweg moeilijk maakte. Er werd uiteindelijk door Vriendenschaar in sporthal De Wielewaal gewonnen met 20-15.

Vriendenschaarspeler Patrick Noordzij hier in actie met een éénhander. (Foto Vriendenschaar)

Op het felle en fysieke spel van RWA met tactisch achterverdedigen en veel aanvallen over de dames had Vriendenschaar pas in de tweede helft het juiste antwoord toen het binnen tien minuten een vijfpunts voorsprong nam, die niet meer zou worden weggegeven.

Meer rust
De start was goed, de eerste twee schoten van Christian Brouwer en Julia Voorwinden waren raak en na een benutte strafworp van RWA schoot ook Nicole van der  Laan ( die topscoorster in deze wedstrijd zou worden) ook meteen haar eerste schot door de korf. Vriendenschaar verzuimde echter de snelle 3-1 voorsprong verder uit te bouwen en kreeg binnen tien minuten vijf dames-treffers tegen terwijl het zelf slechts éénmaal scoorde. Met een time-out probeerde het trainersduo Berrevoets / Jacob de rust in het te gehaast spelende team te krijgen om de 4-6 achterstand te gaan omdraaien. Het lukte door beter verdedigen en aanvallend meer rust in het spel om de wedstrijd weer onder controle te krijgen. In het tweede aanvalsvak moest Martijn Bakema in deze wedstrijd vooral als rebounder functioneren gezien de lengte van de tegenstander van vakgenoot Patrick Noordzij, die eindelijk met twee rake schoten zijn ploeg weer naast RWA bracht. Ook schoot Lieke Brouwer nog raak, maar door een strafworp en een heel ver schot zorgden de gasten voor een ruststand in deze matige wedstrijd van 8-8.

Vriendenschaar sterker
Ook in de tweede helft begon Vriendenschaar weer goed, met twee rake schoten van Julian Voorwinden en Anne Timmer werd het in de tweede minuut 10-8, enkele minuten later gevolgd door 11-8 uit een vrije bal van Patrick Noordzij. Maar nu kon de thuisploeg de voorsprong wel verder uitbouwen. Door drie rake schoten tegenover slechts één korfpunt van RWA was het binnen tien minuten 14-9. RWA, dat in de strijd om degradatie de punten nodig had, gaf zich nog niet gewonnen. Het kon met het veel energie kostend aanvalsspel Vriendenschaar het niet meer echt moeilijk maken. Bij Vriendenschaar kwam Daan Kamsteeg nog in de ploeg om de lange rebounder van RWA te bespelen en ook Benthe van Wingerden kreeg nog speeltijd. RWA kwam weliswaar nog even terug naar 15-17, maar de slotfase was weer voor Vriendenschaar, waarbij Nicole van der Laan met haar vijfde korfpunt de eindstand neerzette. Door deze overwinning blijft Vriendenschaar in de middenmoot met Fortis en Tilburg wat de tegenstanders zijn in de laatste twee wedstrijden. Zaterdag 25 maart 2023 speelt Vriendenschaar om 20.00 uur in Vlissingen, in Zeeland, tegen Fortis.