Vriendenschaar pakt punten in thuiswedstrijd tegen Kinderdijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Op het sportcomplex aan de Sluisweg ontving korfbalvereniging Vriendenschaar zaterdagmiddag 24 september 2022 het eerste team van CKC Kinderdijk. Na een zwakke eerste helft bracht een uitstekend begin van de tweede helft de ommekeer in de wedstrijd, waarna Vriendenschaar niet meer in de problemen kwam en de koppositie versterkte. De gasten keerden na een enerverende wedstrijd met een verlies van 15-12 huiswaarts.

Zaterdagmiddag speelde Vriendenschaar de derde competitiewedstrijd van het seizoen 2022 -2023. (Foto Richard van Hoek / HG24)

Het begin van de met druiliger weer gestarte wedstrijd was veelbelovend voor de thuisploeg. In de eerste aanval schoot Julian Voorwinden meteen raak, en na de snelle gelijkmaker van Kinderdijk schoot ook Marijn Bakema direct een ver schot door de korf. Het Hardinxveldse team kon echter geen vervolg geven aan deze snelle 2-1 voorsprong, want het duurde tot de 22e minuut voordat Anne Timmer uit een mooie doorbraak pas het derde korfpunt voor Vriendenschaar maakte.

Afgetroefd
Kinderdijk maakte prima gebruik van de aanvallende impasse van de groenzwarten en scoorde vijf keer in die periode, waarmee ze een voorsprong namen van 2-6. Vriendenschaar werd in de eerste helft afgetroefd door het fellere Kinderdijk , die daardoor er voor zorgden dat Vriendenschaar veel te veel 1-schots aanvallen had, terwijl het zelf wel veel keer tot schot kwam. Omdat de Hardinxvelders in de slotfase van de eerste helft de korf ( na de 3-6) toch nog tweemaal wist te vinden (net als Kinderdijk) was met een ruststand van 5-8 alles nog mogelijk.

Mentale tik
Trainers Berrevoets en Jacob zetten in de rust hun ploeg niet alleen op scherp, maar brachten ook tactisch wat wijzigingen aan, waarbij met name in het tweede aanvalsvak door de heren naast elkaar te laten aanvallen en de rebound te laten verzorgen door (ex-Kinderdijkster) Lotte van de Lustgraaf, er veel meer geschoten kon worden. Vriendenschaar schoot in die beginfase van de tweede helft binnen acht minuten door Julian Voorwinden (3x) en Patrick Noordzij (2x) hun ploeg naar een 10-8 voorsprong en deelde daarmee ook een mentale tik uit aan hun tegenstanders. Hoewel Kinderdijk nog even terug kwam naar 10-10, werd Vriendenschaar duidelijk de bovenliggende ploeg.

Moeizaam scoren
Topscorer Julian Voorwinden scoorde weer tweemaal, waarbij zijn zevende treffer een beauty was. Vriendenschaar kwam na die 12-10 voorsprong niet meer in moeilijkheden. Verdedigend wissels Marijn Blokland en Lieke Brouwer zorgden er mede voor dat Kinderdijk moeizaam tot scoren kon komen, waardoor het team van de Sluisweg verder uitliep naar 14-11. Met nog tien minuten te spelen viel Patrick Noordzij licht geblesseerd uit en werd vervangen door routinier Peter Visscher. Vriendenschaar consolideerde de wedstrijd in de slotfase waarin beide ploegen nog éénmaal scoorden, waardoor de eindstand werd bepaald op 15-12.

Naar Zwijndrecht
Door deze derde overwinning in het nieuwe seizoen op rij heeft koploper Vriendenschaar nu twee punten voorsprong op achtervolger Vitesse. Zaterdag 1 oktober 2022 speelt Vriendenschaar uit bij Albatros in Zwijndrecht. De wedstrijd op sportpark Develstein begint om 16.00 uur.