Waardlanden en gemeenten gaan strijd aan tegen peuken op straat

GORINCHEM / HARDINXVELD-GIESSENDAM – Het is helaas volgens reinigingsdienst Waarden nog steeds het meest gevonden zwerfafval: sigarettenpeuken. Ook tijdens de World Cleanup Day stonden peuken weer op nummer één. Peuken zijn zeer schadelijk voor planten, dieren en milieu. Dat moet anders, vinden Waardlanden en regiogemeenten waaronder HardinxveldGiessendam. Met de campagne “Hey Viespeuk!” gaan ze samen de strijd aan tegen peuken.

De campagne heeft als doel de aandacht te trekken van rokers en hun bewustzijn te vergroten over de schadelijkheid. Ook benadrukt de campagne sociale ongewenstheid van sigarettenfilters op straat. “Samen kunnen we patronen veranderen. Dus gooi jij je peuk nog op straat? Dat kan echt niet meer!” (Stockfoto)

Zo’n 75% van de peuken belandt op de grond. Helaas denken nog veel mensen dat een peuk gewoon verteert. Niets is echter minder waar: sigarettenpeuken bevatten veel giftige stoffen en metalen  zoals nicotine, lood, cadmium, koper en chroom die schadelijk zijn voor de natuur. Eén peuk vergiftigt maar liefst acht liter grondwater en blijft zo’n twaalf jaar in de natuur.

Gedragsverandering
Van de peuken heeft 90% ook nog een filter dat celluloseacetaat bevat: microplastics die nooit verteren. Tijd dus – vindt Waardlanden – om in actie te komen en aan gedragsverandering te werken met een campagne. De campagne loopt van november tot en met december 2022. “Samen kunnen we patronen veranderen, en samen kunnen wij de leefomgeving van onze gemeenten schoonhouden”, bericht Waardelanden.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld