Werkende inwoners dragen bij aan hoogste arbeidsparticipatie in provincie

BREDA / HARDINXVELD-GIESSENDAM – In 2021 had 69,4% van de Zuid-Hollandse beroepsbevolking een betaalde baan. De arbeidsparticipatie in Zuid-Holland ligt daarmee onder het landelijk gemiddelde: van alle Nederlanders tussen de 15 en 75 jaar werkt 70,4%. Dat en meer blijkt uit onderzoek van CVster.nl op basis van data van CBS en Eurostat. De gemeente Hardinxveld-Giessendam doet het juist goed, het staat op plaats vijf. 

De arbeidsparticipatie op de Zuid-Hollandse arbeidsmarkt verschilt sterk per geslacht. Van de mannelijke bevolking werkt bijna driekwart (73,2%), terwijl het bij vrouwen om een veel kleiner deel gaat (65,7%). (Stockfoto)

In Pijnacker-Nootdorp is – naar verhouding – het grootste deel van de inwoners actief op de werkvloer. Van alle inwoners tussen de 15 en 75 jaar is hier namelijk driekwart werkzaam (75,7%), nergens in Zuid-Holland is het aandeel werkenden zo hoog. De top 5 gemeenten binnen de provincie met de hoogste arbeidsparticipatie is als volgt:

1. Pijnacker-Nootdorp: 75,7%
2. Lansingerland: 75,6%
3. Hendrik-Ido-Ambacht: 75,4%
4. Hardinxveld-Giessendam: 75%
5. Midden-Delfland: 75%

In Den Haag ligt de arbeidsparticipatie het laagst: hier werkt slechts 65,1% van de beroepsbevolking. Ook in Rotterdam (65,9%), Wassenaar (66,3%) en Delft (66,9%) werkt een relatief klein deel van de inwoners ten opzichte van andere gemeenten.

Grote verschillen
Gemeenten waar vrouwen het vaakst een baan hebben zijn Pijnacker-Nootdorp (72,3%), Lansingerland (72%) en Midden-Delfland (71,6%). In Wassenaar hebben relatief gezien de minste vrouwen betaald werk (60,9%). 40% meer werkenden onder 50- tot 64-jarige Nederlanders Van alle 50- tot 64-jarige Nederlanders werkt inmiddels ruim driekwart. Vergeleken met twintig jaar geleden gaat het om een toename van 40,3%. Met dit aandeel oudere werkenden staat Nederland in de Europese top 10 werkende 50-plussers.

Onderzoeksmethode
Voor dit onderzoek zijn verschillende datasets gebruikt van zowel CBS als Eurostat, de Europese evenknie van het CBS. Conclusies over arbeidsparticipatie zijn getrokken aan de hand van de netto arbeidsparticipatie zoals CBS deze hanteert en ‘employment rate’ bij Eurostat.
Alle cijfers over het eerste kwartaal van 2022 en Europese landen zijn afkomstig van Eurostat, terwijl de regionale vergelijkingen binnen Nederland gebaseerd zijn op CBS-data. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld