Werkzaamheden aan gemeentehaven lopen op z’n eind

HARDINXVELD-GIESSENDAM – De werkzaamheden bij de gemeentehaven in Boven-Hardinxveld zijn in een afrondende fase terechtgekomen. “We zijn er bijna. Eindelijk!”, verzuchte demissionair-wethouder Theo Boerman (SGP) dinsdagmorgen 10 mei 2022 tijdens het gesprek dat de gemeente Hardinxveld-Giessendam had met de media. 

Theo Boerman (midden), hier bij de gemeentehaven, zwaait over enkele dagen af als wethouder en is blij dat hij dit project ook nog zo goed als klaar heeft kunnen afronden. “We praten echt over de laatste werkzaamheden, zoals straatwerk en de aanleg van water en elektriciteit,” aldus Boerman. (Foto Peter den Ouden)

De werkzaamheden aan de gemeentehaven hadden wat voeten in de aarde. In 2017 werd de vergunningaanvraag ingediend voor de werkzaamheden. Vervolgens liep het project vertraging op door de extra onderzoeken die moesten plaatsvinden rondom PFOA/PFAS. Door deze vertraging was de vergunning verlopen en moest een nieuwe worden aangevraagd, waarna het project aan nieuwe stikstofeisen moest voldoen. In juni 2020 kon aannemer De Klerk uit Werkendam eindelijk aan de slag.

Libelle
Een nieuwe tegenslag wachtte in augustus van dat jaar. De rivieroever bleek een mogelijk leefgebied van de rivierrombout, een libelle die haar eitjes in de rivieroever legt. De gemeente moest daarom en ontheffing aanvragen om te mogen baggeren. De werkzaamheden konden begin 2022 dan echt beginnen. Wethouder Theo Boerman: “Een hoop tegenslagen, maar het einde is nu echt in zicht.”

Geplande werkzaamheden
In de week van maandag 2 mei 2022 is begonnen met het afronden van het straatwerk. Eind mei plaatst netbeheerder Stedin een trafo voor elektriciteit en zorgt Oasen voor de aanleg van een waterleiding. Ook worden nog drie walkasten geplaatst voor stroom en water voor afmerende schepen. Boerman: “Tot slot planten we in het najaar nog bomen op de strekdam. Deze worden geplaatst ter compensatie van de gekapte bomen tijdens de start van de werkzaamheden.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld