Zonnepark Betuwelijn toegelicht aan belangstellende mogelijke investeerders

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Zo’n tien belangstellenden voor het plan Zonnepark Betuwelijn, het idee om letterlijk langs de goederenspoorlijn op grond van eigenaar Teus de Wit een groot zonneveld aan te leggen, zijn donderdagavond 4 april 2024 daarover geïnformeerd in zalencentrum De Parel. Achter het plan zit o.a. Drechtse Energie. Het park moet boven Het Oog komen, in Hardinxveld-Giessendam-Noord.

Het gaat in totaal om een zonnepark van 12,7 hectare, met veel ruimte voor ecologische inpassing. Door middel van 23.336 panelen wordt duurzame energie opgewekt om ongeveer 4.400 huishoudens te kunnen voorzien van groene stroom. Novar werkt daaraan samen met energiecoöperatie Drechtse Energie. (Foto Peter Donk / HG24)

Tekst gaat verder onder klaar.

De avond begon met veel uitleg over wat er moet gebeuren met betrekking tot klimaat en energie in de toekomst. Uitleg over de opzet van een energie corporatie en de regionale rol van Drechtse Energie, die deze maand tien jaar bestaat. (Foto Peter Donk / HG24)

Ecologisch
Voor het Zonnepark Betuwelijn worden investeerders gezocht. Novar beheert bijna 25 zonneparken, -daken en -velden, zoals het grootste van de wereld in Biddinghuizen, in Flevoland. Het park in Hardinxveld-Giessendam moet veel stroom gaan opwekken. De panelen staat ecologisch opgesteld. Ruimte tussen de panelen om licht en water toe te laten tot de bodem. Er is ruimte voor schapen om te grazen en naast het park zou een batterijopslag moeten komen.

Tekst gaat verder onder foto.

Bouw 2025
Het plan wordt donderdag 11 april 2024 aan de gemeente gepresenteerd en een tweede vergadering van de raad erover volgt waarschijnlijk in mei. Als alles voorspoedig gaat wordt de bouw eind 2025 verwacht. Het park blijft dertig jaar staan. Vergunningen en financiën zijn nog niet rond. Investeerders moeten mee de doorslag gaan geven.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld