River Trotters sprint in laatste minuten naar kampioenschap

ZWOLLE / HARDINXVELD-GIESSENDAM – Met nog 3:30 minuten te gaan stond het 67-68 voor het selectiebastketbalteam River Trotters zaterdag 13 mei 2023 in Zwolle en was er van alles mogelijk. Het vele balverlies deed BV Amsterdam de das om, en middels de uitbraak van Leron Esajas kon het kampioenschap niet meer verloren gaan voor de ploeg uit Hardinxveld-Giessendam. De kampioen in de Eerste Divisie is River Trotters met een 69-82 overwinning.

River Trotters pakt het kampioenschap met 69-82 en realiseert daarmee een topprestatie. (Foto Trudy Baggerman)

Toch zijn het de hoofdstedelingen die het beste beginnen aan de wedstrijd. Onder het bord wordt Jesse Markusse gevonden, en de driepunter van Daan Marinissen zorgt voor een 12-4 voorsprong. Het gaat de ploeg van coach Abdrahim Rachati goed af. Ook Koen Nooij is goed voor een driepunter. Zodoende loopt BV Amsterdam uit naar 25-15 na het eerste kwart. De Amsterdammers moeten het doen zonder de geblesseerde Berend Weijs, en dan mis je ook echt de nodige kracht voor het trapezewerk. Het deert de ploeg voorlopig nog niet. River Gori zet het verschil met een drive naar de basket op 13 punten. Dan ineens ontstaat er een ommekeer in de wedstrijd. River Trotters komt terug, goed terug in de wedstrijd. Door toedoen van Chris den Boer en Gillian Boldewijn wordt het verschil kleiner en kleiner. Op dat moment doet Leron Esajas het spierballenwerk en realiseert zowaar een voorsprong voor River Trotters bij rust: 33-37. River Trotters is dankzij een 2-19 tussensprint op koers om de landstitel in de Eerste Divisie te pakken.

Verschil
Ook na rust gaat River Trotters door. Den Boer vergroot de run dankzij een driepunter, en belangrijker nog de voorsprong voor River Trotters: 33-42. BV Amsterdam zet dan een drietal spelers in die voor een ommekeer moeten zorgen: Dexter Hope, Koen Nooij en Okke Hoonhout. De drives en driepunters vliegen om de oren waardoor de Amsterdammers terug in de wedstrijd komen. Het verschil wordt zeven punten, vijf punten, drie punten, en dankzij een driepunter van Lennard Prent staat het gelijk: 51-51. BV Amsterdam gaat verder, en opnieuw met een driepunter. River Gori zet BV Amsterdam op voorsprong, maar ziet aan de andere kant Arco van Genderen naar de ring gaan en weer gelijk maken. De voorsprong wisselt, en we kunnen rekenen op een thriller. Met nog ruim zeven minuten te gaan hebben we een gelijke stand.

Nog enkele minuten
Ondanks dat blijft Boldewijn koel en zuinig namens River Trotters. Hij stapt naar buiten voor het schot, net geen driepunter, maar wel twee hele belangrijke punten: 58-60. Boldewijn komt daarmee op 11 punten, maar BV Amsterdam is alweer aan de andere kant, met wederom een driepunter van Koen Nooij die een nieuwe voorsprong weet te realiseren voor zijn team. Een minimaal verschil die in de resterende minuten niet verder groeit. Nooij is weer aan de bal. Moet het een driepunter zijn? Het hoeft niet. Twee punten zijn ook goed voor 67-64, en River Trotters moet nu antwoord geven op het schutterswerk van BV Amsterdam. Hope gaat voor het snelle schot, mist, en iemand die niet mist is Gillian Boldewijn. Met een backdoor zorgt hij voor 67-68 voor River Trotters met nog 3:30 minuten te gaan.

Balverlies
Na de time-out gaat Nooij weer voor het schot, maar die gaat er nu niet in. Chris den Boer doet het wel, en de voorsprong is nu weer drie punten voor River Trotters. BV Amsterdam gaat forceren, getuige het snelle schot. Esajas gaat aan de andere kant omhoog, en komt daarmee op 25 punten. River Trotters staat vijf punten voor met nog twee minuten te gaan. Kan BV Amsterdam nog terugkomen? Bij 69-74 met nog 48 seconden kan het nog, maar dan moet het vallen bij BV Amsterdam. Het omgekeerde blijkt te gebeuren, want balverlies op balverlies stapelt zich op bij de hoofdstedelingen. Daaruit kunnen Boldewijn, Olvainey Mercera en Esajas het kampioenschap binnen halen door serie scores te verzilveren.

2 gedachten over “River Trotters sprint in laatste minuten naar kampioenschap”