‘Lek’ over locatie asielzoekerscentrum zette communicatie in stroomversnelling

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Burgemeester Dirk Heijkoop (CDA) van Openbare Orde en Veiligheid heeft donderdagavond 28 september 2023 de raad na vragen meegedeeld dat de ‘lek’ waarover online krant HG24 berichtte over de zeer waarschijnlijke locatie voor een asielzoekerscentrum (azc) op Sliedrechts grondgebied, nabij de Zwijnskade / Kweldamweg, de communicatie daarover heeft versneld. De fractie van SGP kwam met vragen, gevolgd door een enkele vraag daarover van de ChristenUnie en de lokale politieke partij T@B. Heijkoop: “Wij zijn in vertrouwen geïnformeerd. De informatie kwam op een vroeg moment en dat zet alles meteen onder druk. Nadat de informatie was gelekt, hebben we besloten u zo snel mogelijk te informeren.”

Burgemeester Heijkoop vertelde dat meerdere keren met de gemeente Sliedrecht is overlegd en dat er gevraagd is naar andere locaties om over na te denken. “We streven naar een fijne en veilige leefomgeving. Als dit de locatie wordt, dan ligt deze nadrukkelijk in de buurt van allerlei voorzieningen. En verder dan die van Sliedrecht”, sprak Heijkoop. (Foto uit video Gemeenteraad Hardinxveld-Giessendam)

Tekst gaat verder onder foto.

Volgens Heijkoop staat de gemeente Sliedrecht open voor meerdere locaties en volgt in oktober 2023 een definitieve keuze. Hoe lang er een azc komt te staan, kon de eerste burger niet zeggen. Dat kan mogelijk voor vijf jaar zijn. Hoeveel mensen er komen? “Er zijn geen aantallen genoemd, maar 100 tot 250 wordt gezegd. Ook wordt nog gesproken over de regionale functie voor Sliedrecht. Dat betekent dat er dan afspraken moeten komen met de buurgemeenten”, aldus Heijkoop, die ook de lokale gevolgen noemde zoals in eerste inschatting de veiligheidsvraagstukken, maatschappelijke gevolgen en de samenwerking. Het college beraadt zich op gesprekken met de gemeente Sliedrecht en wil daar later de raad over informeren. “We pakken de handschoen op en kijken wat er uit te halen is”, sprak Heijkoop. Een inwoner startte naar aanleiding van de berichtgeving een petitie.

2 gedachten over “‘Lek’ over locatie asielzoekerscentrum zette communicatie in stroomversnelling”

  1. Ik begrijp niet waarom Hardinxvelders en Sliedrechtenaren zo’n moeite hebben met een Azc. Waar zijn ze bang voor?
    K vind dit té erg.

  2. Allemaal heimelijk overleg. Waarom?.
    Het ligt erg gevoelig en vele mensen willen geen AZC, zowel in Hardindxveld Giessendam als Sliedrecht.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld